Bernarda ŠKRABAR

detektiv
certificirana mednarodna detektivka

V

11 letih odkar opravljam ta poklic, se je spremenilo ogromno, svet je na dosegu tipkovnice in miške. Včasih je bilo za določeno zadevo potrebno en teden ali več dela, sedaj jo preveriš v roku dneva. Izkušnje sem pridobila v tistem času, ko še ni bilo vse tako enostavno na dosegu roke in to so neprecenljive izkušnje!

Visoka sposobnost prilagajanja, koncentracije, trdo delo in ohranjanje mirnih živcev pod skrajno stresnimi trenutki na terenu, delo pod časovnim pritiskom, roki, ipd., je vse drugo, kot podoba, ki nam jo prikazujejo akcijski filmi.

Delo detektiva je izredno zanimivo in izzivov polno. Pot do uspeha pa je zelo dolga. Moji začetki so bili takšni, da sem se povezala s starejšimi kolegi, ki so v meni očitno prepoznali zanesljivo osebo, ki ni nikoli rekla, da nekaj ne more, da ni izvedljivo, da bi imela rada prost dan, vikend, praznik, dopust. To zame enostavno ni obstajalo, bila sem vedno razpoložljiva, naredila sem vse in od dogovorjenega nisem odstopala niti milimetra.

V detektivsko delo sem vedno vložila celo sebe. Pod črto – v tem poslu ni enostavno in večina ne pride tako daleč, saj je za tem ogromno odrekanja, tako časovno kot finančno, saj se vložek časa in denarja v razvoj ne konča! Vedno je potrebna kakšna nova oprema ali novo znanje in te stvari v naši dejavnosti niso poceni.

Stalno se učim in več vem, bolj vem, da se moram še veliko naučiti – to me stalno žene naprej, v nova in nova usposabljanja, izobraževanja. Moje radovednosti se praktično ne da potešiti. Verjamem tudi, da je moj pristop do dela drugačen, povezovalen, timski.

Pravi detektiv ima rad ljudi, jim rad pomaga in svetuje. V končni fazi je detektivsko delo iskanje odgovorov na vprašanja, dileme strank – kdo je storilec, kje se skriva dolžnik, kje je sorodnik itd. To delo je daleč od adrenalinskih filmov, ampak je v prvi vrsti delo z negativnostmi, iz dneva v dan poslušaš probleme podjetij ali posameznikov in jih nato pomagaš reševati.

Nič kaj filmsko, kajne? Zato moraš biti zelo žilava in čila oseba, da lahko preneseš tako psihične kot fizične napore.

Vloga detektiva je visoka in častna.

Allan Pinkerton